Horeca robots zijn een van de meest effectieve vormen van technologische gastvrijheid, en de aanwezigheid van robots kan helpen om hoge niveaus aan gasttevredenheid te realiseren. Steeds meer bedrijven nemen deze autonome ‘smart’ services aan. Daarom bekijken we deze robots even tot in het detail. Welke voordelen kun je als eigenaar verwachten?

KettyBot

Wat zijn robots?

In de breedste zin omvatten robots alle apparaten en systemen die gemaakt zijn om een reeks aan specifieke taken uit te voeren met ongeëvenaarde precisie en efficiëntie. Denk bijvoorbeeld aan robots die gemaakt zijn om werk aan een lopende band te doen. Er zijn ook machines die gemaakt zijn om extreem complexe onderdelen te creëren in slechts een fractie van de tijd die een mens hiervoor nodig zou hebben. In de horecasector is het hoofddoel van robots het verbeteren van de algemene gastervaring. Dat kan op diverse manieren gerealiseerd worden.

Waarom worden horeca robots steeds populairder?

Er zijn verschillende redenen waarom deze trend doorzet. Vanuit een financieel oogpunt wordt deze vorm van hospitality technologie steeds goedkoper om in te zetten. Dit zorgt ervoor dat ook kleinere bedrijven, zoals standaard restaurants, kunnen profiteren van de voordelen. Onthoud echter wel dat de eisen die gasten stellen langzamerhand veranderen. Door draadloze connecties en bijna permanent aanwezige smartphones verwachten gasten een fenomenaal niveau aan service gedurende hun verblijf. Daar hoort de aanwezigheid van technologie tot in zekere mate ook bij. Het is dan ook logisch dat managers er massaal voor kiezen om gebruik te maken van de competitieve voordelen die horeca robots kunnen bieden.

Een paar voorbeelden van robots die gebruikt worden in de horeca

Zoals je je wel kan voorstellen zijn er talloze robots met ieder hun eigen unieke doelstelling. Daarom is het een goed idee om te kijken naar de meest gebruikte robots in hospitality.

1. Robots met de opdracht om gasten te groeten
Deze robots worden op strategische plekken neergezet om veelvoorkomende vragen te beantwoorden. Ze worden daarom ook wel eens de ambassadeur van een bedrijf genoemd. Locaties waar deze robots staan zijn bijvoorbeeld bij een ingang of bar. Ze kunnen gasten de juiste richting op sturen, maar ze kunnen hun ook bepaald eten of drinken aanbevelen. Deze robots lijken haast menselijk om gasten een warm en welkom gevoel te geven; ze zijn ideaal om gasten te woord te staan wanneer er even geen personeel beschikbaar is.

2. Schoonmaak robots
Hygiëne is natuurlijk enorm belangrijk. Daarom zijn er tegenwoordig robots die hierin hun steentje bij kunnen dragen. Een paar opties waar je als horeca manager aan kan denken zijn bijvoorbeeld het schoonmaken van tafels. Zo zijn er robots die speciaal gemaakt zijn om oppervlakken te desinfecteren. Deze zijn tijdens de corona pandemie alleen maar populairder geworden.
Daarnaast zijn er robots die zich focussen op generieke services zoals het ophalen van vieze borden. Gasten worden snel en adequaat voorzien van een stukje service, wat de gasttevredenheid verhoogt. En niet onbelangrijk: de druk op het reguliere personeel wordt hiermee drastisch verlaagd.
Robots die de vloer schoonmaken zijn ook redelijk populair. Deze robots kunnen zelfstandig naar een tafel gaan zodra de gasten weg zijn, zodat nieuwe gasten gegarandeerd een schone plaats hebben. Deze robots worden al bij veel mensen thuis gebruikt, maar de horeca ziet nu pas de voordelen in van dit concept.

3. Robots met tafelservice
Sommige robots zijn ontworpen om gasten op maat gemaakte service te bieden. Deze kleine wondertjes worden bevoorraad met voedsel uit de keuken voordat ze het aan een specifieke tafel leveren. Dit zorgt er niet alleen voor dat alle maaltijden vers en op tijd worden geleverd, maar het personeel heeft tevens meer tijd om gasten te woord te staan.

4. Naast tafelservice kunnen ze ook als serveerders functioneren
Robots kunnen zelfs de taken van serveerders overnemen. Sommige robots kunnen bijvoorbeeld ingesteld worden op een vaste route, terwijl andere robots zich vrij door het restaurant bewegen. Ze nemen dan bestellingen op, maar kunnen ook bestellingen naar tafels brengen. Dergelijke robots in de horeca kunnen helpen om arbeidskosten te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de klanttevredenheid.

5. Kokende robots in de horeca
Andere robots kunnen weer maaltijden voor gasten koken. Zulke machines kunnen geprogrammeerd worden om zeer complexe gerechten te maken. Denk bijvoorbeeld aan glutenvrije of caloriearme gerechten, maar ook aan gerechten voor mensen met allergieën. Bovendien kunnen deze robots handig zijn bij het voorbereiden van hele grote bestellingen.

Meer marketing trends in de horeca

Technologische innovaties zorgen ervoor dat de gehele gastervaring in de horeca in de toekomst gaat veranderen. Denk aan serviceautomatisering, gezichtsherkenningssystemen, robots en de aanwezigheid van kunstmatige intelligentie. Dat zijn enkele redenen waarom menig horeca manager goed op de hoogte moet zijn van dergelijke ontwikkelingen.
Horeca robots zijn de restaurantervaringen van gasten aan het transformeren. Naarmate deze slimme machines zich verder ontwikkelen zullen ze ongetwijfeld een grotere impact hebben op de huidige bedrijfsprocessen. Ook gasten zullen steeds vaker in aanraking komen met robots. Het is daarom verstandig dat het management de voordelen van deze technologische hoogstandjes goed begrijpt en de implementatie van robots overweegt.

Voorbeelden van bedrijven die dit type hospitality technologie reeds gebruiken

Zoals beschreven zijn er talloze voordelen aan moderne horecarobots. Twee bedrijven in het buitenland maken al volop gebruik van deze voordelen. Er is geen twijfel over nodig: deze voorbeelden zijn slechts het begin van een groeiende trend in de gehele hospitality sector.

Robots nemen de bagage op zich in het Sheraton in Los Angeles
Het Sheraton in Los Angeles heeft een slim en geautomatiseerd randje. Het management heeft robots op strategische posities in het hotel geplaatst om de behoeften van hun gasten beter tegemoet te komen. Hun dagelijks takenpakket bestaat uit het begroeten van nieuwe gasten, het afhandelen van de bagage, het begeleiden van gasten en het aanbieden van roomservice. In het piekseizoen is de aanwezigheid van deze robots van onschatbare waarde voor de hotelketen.

Alibaba’s robot hotel
Het FlyZoo Hotel van Alibaba wordt ook wel het “hotel van de toekomst” genoemd dankzij de aanwezigheid van talloze robots. Met een op maat gemaakte mobiele app worden veelvoorkomende zaken als inchecken en toegang via gezichtsherkenning drastisch gestroomlijnd. Deze technologie gebruikt voornamelijk artificial intelligence. Spraakgestuurde roomservice robots worden bijgestaan met de aanwezigheid van autonome, slimme machines die eveneens roomservice kunnen verlenen aan gasten.

Wat zijn voordelen van robots in de horeca?

Een van de belangrijkste voordelen is de ongeëvenaarde mate van interne automatisering. Hierdoor heeft het personeel de handen vrij voor taken die zich specifiek richten op gasten. Bovendien kunnen horecarobots 24 uur per dag functies uitvoeren die voor werknemers anders onmogelijk te realiseren zijn. Veel taken kunnen met hogere precisie worden uitgevoerd. Tot slot geeft de aanwezigheid van robots een restaurant een geavanceerde, moderne uitstraling.

Wat zijn de nadelen van horeca robotisering?

Natuurlijk zijn er ook enkele nadelen aan het automatiseren van de horeca. Sommige taken zullen alsnog door een mens uitgevoerd moeten worden, zoals het beantwoorden van vragen die niet voorgeprogrammeerd zijn. Een andere valkuil is dat veel gasten tijdens hun etentje alsnog de voorkeur geven aan een menselijke serveerder. Het is mogelijk dat gasten het ietwat “koude” karakter van horeca robots niet waarderen. Helaas zijn zelfs de meest geavanceerde robots nog niet zo ver doorontwikkeld dat zij menselijk en persoonlijk overkomen.

Waarom contactloos betalen de nieuwe standaard is geworden

Contactloze betaalmethodes worden steeds belangrijker in de horecabranche. Contactloos betalen is een gestroomlijnde manier om reserveringen te bevestigen en voor diensten te betalen. Het gehele betaalproces verloopt hierdoor veel sneller. Deze betaalmethodes zijn niet alleen bijzonder gebruiksvriendelijk, maar ook vele malen veiliger dan contante betalingen.

Wat zijn de voordelen van mobiele check-in apps voor de horeca?

Mobiele check-in en bestelling apps worden steeds populairder. Enkele voordelen hiervan zijn bijvoorbeeld een verbeterde klantervaring, snellere service en de mogelijkheid om zeer specifieke aanbiedingen toe te voegen aan de app. Hiermee ben je als horeca eigenaar je concurrentie altijd één stap voor.

Menu